Bestuurlijke integriteit
Jagersvereniging
Deel 3
Jan-Peter Spierenburg
Quid pro quo in het kwadraat met een vleugje bestuurlijke integriteit afgewerkt met een stuk eigen financieel belang.
- Stel dat dhr. Spierenburg als Jagersvereniging provinciale jachthonden commissaris geld op zijn rekening had staan die aan de trainingsgroepen toebehoorde.
- Stel dat de trainingsgroepen die onder toezicht van dhr. Spierenburg stonden aan deze zouden vragen hun eigen geld terug te geven.
-Stel dat dhr Spierenburg deze teruggave aan een voorwaarde verbindt, namelijk dat deze trainingsgroepen zich eerst aan de mede door Dhr. Spierenburg opgezette en gecontroleerde KNJV-erkenning, moeten conformeren.

Wetend dat conformeren het volgende inhoud:
- jaarlijks rapporteren aan dhr. Spierenburg,
- dat dhr. Spierenburg hen de erkenning kan weigeren,
- dat dhr Spierenburg hen van de Orweja wedstrijd circuit kan uitsluiten,
- dat door zijn top positie in het bestuurlijke van Jagersvereniging niet veel mensen hem durven uit te dagen,
- dat dhr. Spierenburg een leger aan sociale media trollen om zich heeft verzameld die klaar staan iedere kritische geluid in de grond te boren.

Wat zou jij doen? Wat zou jij vinden van deze constructie? Zou jij het durven "nee" te zeggen?

Quid pro quo in het kwadraat met een vleugje bestuurlijke integriteit afgewerkt met een stuk eigen financieel belang.

Maar de integriteit van dhr. Spierenburg stopt niet hier. Uit de reacties van directeur Hoedemaker blijkt dat Spierenburg stukken heeft achter gehouden m.b.t. het oprichting van de Nederlandse Jachthonden Vereniging De directeur en de gehele Raad van Jachthonden commissarissen zijn door dhr Spierenburg niet op de hoogte gebracht van deze mogelijke oplossing.

Dhr. Spierenburg is in vroege stadium gevraagd mee te helpen met de oprichting van Nederlandse Jachthonden Vereniging. Hier zou hij geen tijd voor hebben. Hij had te druk met zijn eigen bedrijf. Dhr. Kaasschieter zou de Heuvelrug vormgeven en leiden. Toch blijkt achteraf dat dhr. Spierenburg weldegelijk tijd had. Hij heeft zichzelf de zetel van voorzitter toebedeelt van Vereniging Jachthondenopleiding Heuvelrug.

Oprichten van een landelijke jachthonden vereniging, daar had Spierenburg geen tijd voor maar een eigen provinciale Vereniging Jachthondenopleiding Heuvelrug dat was op eens wel mogelijk.

Hieruit kan blijken dat plannen van de Raad van Jachthonden Commissarissen Orweja al lang duidelijk waren voordat überhaupt de achterban gevraagd werd met ideeën te komen. Verzelfstandiging waarbij de commissarissen zelf dit als oplossing bedacht hebben, hebben zichzelf veelal als voorzitters geïnstalleerd in de versnipperde jachthonden wirwar aan verenigingen en stichtingen. Deze structuur had uiteraard de voorkeur van commissarissen en Jagersvereniging. Verdeel en heers principe is hier van toepassing geweest waarschijnlijk.

Voorzitter Urlings hoeveel meer bewijzen moeten we nog aandragen voordat u tegen deze vorm van "bestuurlijke integriteit" gaat optreden?


Zo sluw als een vos

Maak de moeilijke keuses voordat de keuses jou maken.

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar