Een positief gesprek, een goede eerste stap
Ik heb gisteren op verzoek van de Jagersvereniging, bij monde van de voorzitter de heer Urlings, een goed en constructief gesprek gehad, waarin de Jagersvereniging en ik ons beider zienswijze op de eerder door mij gevoerde activiteiten en die van ons jongste geesteskind, de Hubertus Denktank, hebben gegeven. Daaruit is in elk geval gebleken dat communiceren een bijzonder vak is, waarin elkaar begrijpen voorop moet staan. Goed luisteren en lezen. Geduld oefenen. En als je denkt elkaar niet te verstaan, niet stilzwijgend aan voorbijgaan maar vragen. We zijn per slot van rekening volwassen mensen die samen hetzelfde doel nastreven: meer begrip voor de jacht, voor beheer en schadebestrijding bij de buitenwacht kweken. Langs welke wegen dat gebeurt is afwegen.

En voor afwijkende meningen moet ruimte zijn. Bovendien, en daarin blijf ik heilig geloven, iedereen heeft recht op controle. Zeker ook inzake de wettelijke regels waaraan we organisatorisch gebonden zijn. Zoals ook de jager als wapenbezitter aan wettelijke regels gebonden is. Omdat niemand perfect is, horen die regels regelmatig te worden getoetst. Door leden, door Raden van Toezicht, accountants enz. Zij geven mede sturing aan de organisatie. Je hoort het vaak: jagen is zoveel meer als schieten. We liggen als jagers onder een vergrootglas; zorg dus dat je het als – koninklijke – organisatie (noblesse oblige) daarom goed doet. Je moet anticiperen op maatschappelijke veranderingen, wensen en eisen (zie milieu), je oor steeds te luisteren leggen, bij de politiek, op het platteland en in de stad, ook bij de geluiden binnen de organisatie. En niemand is onfeilbaar.

Ik ben blij dat de heer Urlings en ik het op die punten met elkaar eens zijn. In voorkomende gevallen kan ik hem in de toekomst raadplegen als aanspreekpunt, ter verduidelijking en voorkoming van misverstanden. Het spreekt voor zich dat de Hubertus Denktank blijft doen waarvoor ze in het leven is geroepen: kritisch maar constructief waarnemen, meedenken, meepraten over wat er gaande is in het veld, wat goed is voor het jagen – en, het bloed kruipt waar het niet kan gaan – het hondenwerk.
Adrian Peptine
medeoprichter Hubertus Denktank

Ook voor afwijkende meningen
moet ruimte zijn.

Jacht en beheer

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar