Vallen doen we allemaal op hetzelfde manier.
De manier waar op we opstaan, kenmerkt ons

Wie is in staat botten te breken?

Is dat de kleine broer NOJG? Deze is behoorlijk aan het groeien , maar is hij in staat om van zijn grote broer KNJV te leren en alleen de goede over te nemen. Vereniging Het Reewild misschien? WBEG Wild Beheer Eenheden Groningen? Vereniging Wildbeheer Veluwe? Of is toch een gezamenlijke initiatief een beter alternatief?
Wie of wat dit mag gaan proberen, het devies is: "Voel jezelf nooit te goed om naar je partners te luisteren, groot en klein". Samen sta je sterker.

Uiteraard is dit makkelijk praten, immers vangen hoge bomen veel wint. NOJG is verder van perfect maar met wat hulp van buiten en een goede toezichthouder, kan deze zich tot een speler van formaat ontwikkelingen.

Voor alsnog heeft nog NOJG nog andere vereniging gereageerd op het voorstel van Hubertus Denktank over de gezamenlijke initiatief "Nederlandse Bond van Faunabeheerders". Blijven de faunabeheerders nog langer de kat uit de boom kijken zonder substantiële actie richting een gezamenlijke belangenorganisatie, dan zal "de kat" het wild verorberen en de faunabeheer overbodig maken. PvdD zal haar gelijk krijgen en de faunabeheerders, boeren, verkeersslachtoffers hun wonden letterlijk en figuurlijk likken. En waarom? Omdat een paar ego's te groot om door een deur te kunnen stappen?

De schertsvertoning in de tweede kamer met 9 leden 6% van het totaal Kamerleden zal ook geen zoden aan de dijk zetten. Faunabeheerder lijkt een achtergesteld kindje, de parlementaire wisselgeld te zijn.

Wake up call.
1. Ga samenwerken. Maak een gezamenlijke vuist. Richt een bond op.
2. Ga alle faunabeheerders kostenloos certificeren en vergroot zo de achterban. Biedt dit als optie bij de basislidmaatschap
3. Introduceer het basislidmaatschap. Verlaag zo de drempel en vergroot aantal leden.
4. Laat het wild als biologisch aanmerken en spreek de groeiende biologisch gebruikers aan. Maak ze ambassadeurs van de jacht.
5. Ga meer digitaal werken. Gebruik minder papier en plastic. Ontlast de natuur geef een goed voorbeeld. Ontwikkel apps en websites breng mensen met elkaar in contact.
6. Neem de jeugd serieus en maak materiaal beschikbaar via sociale media kanalen, apps, games en e-learning platforms.
7. Heb een visie.
8. Stap uit je ivoren toren neem mensen serieus en praat met de jager, voorjager, drijver, boer. Wees hun mentor en niet hun meester.

Misschien is Jagersvereniging na zo'n teleurstellende debat wel bereid naar andere te luisteren."KNJV de enige en de grootste professionele jagersvereniging die weet hoe het moet" Kunnen we dit echt opmaken uit de opbrengst van de Kamerdebat Aanvullingswet Natuur?

Wees de mentor en niet de meester.

Daar komen we allemaal verder mee.

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar