Jacht is beheer, benutten en ontdekken van Nederlandse parels
Het was gisteren weer een prachtige jachtdag. Een dag op een van de mooie landgoederen die Nederland rijk is. Met verschillende grootgrondbezitters genoot ik in adellijk gezelschap van de Nederlandse natuur, goede gesprekken, avontuur en een hapje en drankje.
Om maar met een stukje avontuur te beginnen. Een 4x4 is onmisbaar, zo bleek. Maar het bleek ook dat een 4x4 nog geen garantie is dat de tractor van de boer niet nodig is. Mooie, soms sterke, verhalen waren er eveneens. Verhalen over buitenlandse douaniers die denken dat het woord 'jonkheer' een voornaam is. Neem dan een paar mensen met dezelfde 'voornaam' (jonkheer) en achternaam, en je hebt rinkelende alarmbellen.

Gedurende de dag heb ik een aantal verborgen natuurlijke en architectonische parels van een Nederlands landgoed ontdekt. Waar je met een eigen bedrijf en een breed netwerk wel niet komt. Want jagen is ook netwerken. De grondeigenaren van Nederlandse landgoederen met haar bijbehorende parels, staan aan de top van de faunabeheer voedselpiramide. Zij bepalen een groot gedeelte van wat er in de jacht gebeurt. Wie er jaagt en waar.

Onder het genot van een hapje en drankje, was er tijd om met deze grote grondbezitters over het Nederlandse jachtbeleid te praten. Dat leverde niet alleen nieuwe inzichten op, ook nieuwe afspraken. En dat is belangrijk. Niet op de laatste plaats omdat deze heren dus een invloedrijke stem hebben in hoe de Nederlandse jacht eruitziet. Het is mij nu duidelijk dat ik niet met de juiste mensen heb geprobeerd om tafel te komen. De grote grondbezitter is de belangrijkste stakeholder in de jacht.

Dus; wil jij ook de mooiste plekken van Nederland ontdekken? Gedraag je hoffelijk, train een jachthond en haal je akte. En vergeet je 4x4 met een tractor op stand-by niet.

4 X 4

Abel de apporteur

Hazen

Jagers

Jachtveld

Lunch

Tableau

Wil jij ook de mooiste plekken van Nederland ontdekken? Gedraag je hoffelijk, train een jachthond en haal je akte. En vergeet je 4x4 met een tractor op stand-by niet.

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar