Mag een medewerker beperkingen opleggen op de manier waarop de verenigingsleden met elkaar interacteren?
Sociale media met beperkingen
Hubertus Denktank vraagt zich af of een vereniging het recht heeft om de leden te verbieden elkaars mening te vragen via een poll (onderzoek). De communicatie afdeling van Jagersvereniging onder de leiding van Janneke Eigeman, heeft een aantal weken geleden een nieuwe groepsregel geïntroduceerd namelijk:

“Tot nader orde worden polls geplaatst door leden niet meer geaccepteerd. Deze worden verwijderd”

Kan dit gezien als een vorm van censuur? Mag een medewerker van een vereniging zo’n besluit nemen zonder dit voor te leggen aan de verenigingsbestuur en de leden zelf? De basis van een sociaal media kanaal is om de leden van dat kanaal met elkaar te laten interacteren.

Als het verbieden hiervan wettelijk toegestaan is, wat ons niet kunnen voorstellen, dan kunnen we misschien tot Facebook zelf richten en vragen of dit toegestaan is volgens de richtlijnen van sociale netwerk. De kans is groot dat Facebook deze werkwijze zal afkeuren. Als zij dit werkelijk als een viable optie hadden gezien, hadden zij de groepsbeheerders de mogelijkheid gegeven de polls/onderzoek optie uit te schakelen maar dit is niet het geval.

Uiteraard is de sociale media wetgeving omtrent de vrijheid van meningsuiting nog een gatenkaas maar, zelf de rechter spelen lijkt ons een stap te ver.

"Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.
We hanteren de volgende regels:

• Alleen leden van de Jagersvereniging hebben toegang tot deze groep.
• In het kader van transparantie worden enkel profielen onder de eigen naam, identiek aan de gegevens in onze administratie, toegelaten. Aliassen worden dus niet meer toegelaten.
• Het (laten) plaatsen van commerciële uitingen is voorbehouden aan de groepsbeheerder
• Binnen de groep worden uiteenlopende meningen gerespecteerd. Postings worden actief gemodereerd.
• Postings kunnen verwijderd worden zonder opgaaf van reden, bijvoorbeeld om de voortgang in deze Facebookgroep te bewaken.
• Leden die een constructieve dialoog belemmeren, dit is ter beoordeling van de moderatoren, worden tijdelijk danwel permanent uit de groep verwijderd.
• Copyright van foto’s, bestanden, illustraties en tekst ligt nadrukkelijk bij de eigenaar van het materiaal.
• De Jagersvereniging draagt geen enkele verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze Facebook-groep.
• Tot nader orde worden polls geplaatst door leden niet meer geaccepteerd. Deze worden verwijderd.

De moderatie van deze groep is in handen van de afdeling communicatie van het Landelijk Bureau van de Jagersvereniging, bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 033-461 9841"

Leden mogen toch zelf beslissen
op welke manier ze met elkaar in debaat gaan!!!

Of gaan we eigen rechter spelen?

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar