Natuurlijk is sociale media een relatief nieuw fenomeen, maar dat is geen reden eigen rechter te spelen.
Sociale media met beperkingen
Een aantal medewerkers van KNJV, onder anderen Janneke Eigeman, hoofd communicatie, en Arnoud Meijering, PR en regiomanager van Utrecht, hebben zover bekend minstens een van de verenigingsleden op sociale media geblokkeerd . Hierdoor hebben deze leden geen zicht meer op de informatie en afspraken die deze medewerkers via sociale media communiceren. Het gaat hierbij om informatie over (dingen die spelen rondom) de Jagersvereniging.

Uitspraken of acties van medewerkers namens een vereniging en haar leden, kunnen verstrekkende juridische gevolgen hebben. Het onttrekken van informatie aan het zicht van leden, kan worden beschouwd als het achterhouden van informatie. Met het blokkeren van leden, missen leden daarnaast informatie waarvoor zij via contributie wel betaald hebben. Dit kan worden opgevat als dienstweigering.

Deze gang van zaken is tevens in strijd met de wet en regelgeving omtrent verenigingen. In deze regels staat dat de leden van een vereniging gelijke rechten moeten hebben. Wanneer een medewerker van de Jagersvereniging echter kan bepalen welke leden wel en welke leden niet bepaalde informatie ontvangen, is van gelijke rechten geen sprake.

Er zijn tot op heden geen conversaties geweest tussen het geblokkeerde leden en deze medewerkers, die aanleiding kunnen zijn tot de blokkade. Een uitnodiging voor een gesprek om de reden van blokkade te bespreken, lijkt daarnaast passender dan een lid direct te blokkeren zonder enige vorm van uitleg. Het bestuur van de Jagersvereniging hebben wij via een e-mail geïnformeerd over deze gang van zaken. Er is nog geen reactie gekomen van het bestuur. Daar kijken wij wel naar uit. Hopelijk wordt deze situatie snel en op een fatsoenlijke manier opgelost zodat leden geen belangrijke informatie missen.

Als we elkaar niet mogen dan
gaan we elkaar blokkeren. Dat mag maar niet als je
ergens voor betaald wordt

Je hoort de job te doen waarvoor je betaald wordt

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar