Wie denkt je wel dat je bent? Trotse voorjager of een melkkoe van de elite.
Jachthond en voorjager horen bij de weidelijke jacht.
In Duitsland is de jachthond bijna heilig. De jachthond is daar onlosmakelijk van de jacht. De grootste beurs van Duitsland heet dan ook Jagd und Hund.

Waar onze oosterburen alles aan doen de jachthond en de voorjager te respecteren voor hun inbreng in de weidelijke faunabeheer, lijkt in Nederland juist de tegenovergestelde te gebeuren. De voorjager lijkt wel de melkkoe van de jachtsector te zijn geworden. De zwartepiet, de hulpje van sinterklaas.

Onze jagersverenigingen NOJG en KNJV hebben zich van hun jachthonden “afdelingen” ontdaan.

De huidige KNJV-bestuur lukte niet meer wat de andere bestuurders langer dan 100 jaar wel lukte, namelijk de jachthonden afdelingen als onderdeel van KNJV te behouden. Na een nauwe en langdurige samenwerking besloot de huidige KNJV bestuur dat de jachthonden afdelingen niet meer paste in “bestuurlijke en financiële verantwoordelijkheden” van der KNJV
Zou dit als bewijs van onvermogen gezien kunnen worden? Zou de huidige KNJV-bestuur hiervoor een onvoldoende verdienen? Vooralsnog houdt u zelf als voorjager stil. Uiteraard hoopt u de ene uitnodiging te ontvangen en nog belangrijker hoopt u niet uitgesloten te worden bij de trainingen en wedstrijden.

Maar ook NOJG-bestuur heeft zich gedistantieerd van haar honden partner, Stichting JTGH. NOJG zou onder andere niet bereid zijn geweest een kleine bijdrage per lid (rond 50cent) aan deze stichting te geven om de hondenwerk verder te verbeteren en professionaliseren. Dit lijkt de voornaamste reden van de breuk tussen NOJG en JTGH.

Bottom line de voorjagers zijn lastige mensen en we trekken als bestuur liever onze handen vanaf. Is dit de toekomst van de jachthond en de voorjager in Nederland? Iedereen voor zich? Hubertus Denktank denk van niet.

Een oud KNJV honden trainingsgroep had eind 2018 geprobeerd een landelijke jachthonden vereniging vorm te geven. De Nederlandse Jachthonden Vereniging werd opgericht maar helaas. Dit was een doorn in het hoog van de jachthondencommissarissen en overige belanghebbende. Zij hebben alles aan gedaan om deze nieuwe initiatief te laten mislukken. Zij wilde zelf bepalen hoe de inkomsten van de jachthonden discipline werden verdeeld. Uiteindelijk is een versnipperde jachthondensector makkelijker te managen dat een grote landelijke jachthonden belangen behartiger. Zo zijn er rond 30 rechspersonen opgericht waarbij de commissarissen zichzelf een bestuurderspost toebedeelt hebben. Cursusgeld met tot wel 50% opgehoogd en voila. Uiteraard moest iemand de oprichtingskosten van deze zogenamde verzelfstandiging betalen. En wie stond onder aan de lader? Natuurlijk de voorjager. Deze moesten de kas van de noarissen met enkele tintallen duizenden euro spekken.

Door de immense druk op de mensen achter dit initiatief, door de laster en smaad kampanjes door chantage pogingen vanuit een aantal commissarissen is deze initiatief in de ijskast beland. Financiële belangen bleken te groot te zijn. Volgens sommigen stukken is de totale jaaromzet van de jachthonden activiteiten bij KNJV trainingsgroepen rond €600.000. De belastingdienst inspecteur was dus niet voor niets geïnteresseerd in de jachthonden discipline en een onderzoek hierna heeft ingesteld. Maar blijkbaar de elitaire octopus heeft lange tentakels. Orweja zou ook verzelfstandigd moeten worden als onderdeel wat de afspraak die KNJV met belastingdienst heeft gemaakt, maar blijkbaar hebben de bestuurders en directeuren van KNJV en Raad van Beheer dit kunnen achterwege laten van de belastingdienst inspecteur. Of hebben ze het niet gedaan.

Wij van Hubertus Denktank denken nog steeds dat de Nederlandse jachthond en voorjager een eigen vereniging verdienen. Een vereniging waar hun specifieke belangen behartigd worden en waar geen contributie van €170 betaald moet worden om aan jachthonden proeven mee te mogen doen.

Je zou bijna vergeten dat je jager bent en dit aan de grote klok wil hangen. Rechtvaardigheid gaat boven iedere vorm van hobby of bezigheid

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar