Project: Praktijk jachtexamen opnemen

Zorg dat de examinatoren en de kandidaten over hetzelfde kunnen praten en elkaar kunnen overtuigen zonder met de vinger te wijzen

Voorkom discussies

In een moderne tijd waarbij alle mobiele apparaten een camera hebben, zou het niet handig zijn om zo'n praktijk examen op te nemen. Omdat best arbitrair is welke duif wel of niet weidelijk beschouwd kan worden, kan je m.b.v beelden de discussie makkelijker voeren en ervan leren.

Uit de positie van een examinator kan een duif prima en weidelijk te beschieten lijken maar uit de positie van de kandidaat zou zomaar kunnen dat de zon een te belemmerend factor kan zijn dat de kandidaat juist uit de punt van weidelijkheid kies deze niet te beschieten.

Bij twijfels kan de kandidaat en de examinator deze beelden nakijken of door een derde laten beoordelen.

Aanleiding

Kandidaten krijgen geen inhoudelijke reactie op de door hun doorlopen praktijkexamen. De kandidaten vragen zich af of er een manier bestaat waarop zij wel kunnen nagaan waar zij fouten hebben gemaakt. Op dit moment wordt alleen gecommuniceerd of een kandidaat geslaagd is dan wel gezakt

Aanbevelingen

Hubertus Denktank adviseert Stichting Jachtexamens om het praktijkexamen digitaal op te nemen. Hiermee kan, indien gewenst samen met de kandidaat naar gekeken worden en achterhalen waar fouten zijn gemakt, waardoor het examen niet gehaald is.

Dit voorkomt dat de kandidaten zich gaan afvragen en met een ontevreden maar vooral onzekere gevoel naar huis gaan niet wetend wat zij anders hadden kunnen doen om wel hiervoor te slagen.

Aandachtspunten

  • Omtrent de AVG-privacy wetgeving kan de kandidaat zelf aangeven of zijn/haar examen opgenomen wil hebben. Wil deze niet dan kan geen inspraken maken op herbeoordeling van het examen op basis van de videobeelden.
  • Stichting Jachtexamens kan zelf deze opnames maken en zo de opzet van het examen geheimhouden.
  • Misschien kan Stichting Jachtexamens deze beelden gebruiken om de normering van het examen per dag te bekijken aan de hand van de weer omstandigheden. Iedere kandidaat heeft recht van gelijke kansen. Bij een examen waar belemmerende factoren een rol spelen zoals de zon, wind of regen kan de normnering naar beneden aangepast worden van het aantal kleiduiven di getroffen moeten worden voor een geslaagd examen.

Organisaties

Stichting Jachtexamens is door de Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (vroeger was dit Ministerie van Economische Zaken) als enige organisatie in Nederland gemachtigd de jachtexamen af te nemen.

Verzonden aan / op / via

Stichting Jachtexamens op 27-mei-2019 via email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Besproken in

Facebook groep Jacht en faunabeheer cursus

Regie
in eigen handen houden

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar