Dekkend drone netwerk

Infrarood kamera... is de redding

De drone maakt al en tijdje deel uit de "standaard" uitrusting van het faunabeheer. Mooi te zien hoe de geavanceerde technologie geïntegreerd wordt in de traditionele jachtbedrijf. Regelmatig lezen we mooie verhalen over het redden van jong spul. Ook zien we regelmatig vragen van WBE leden die hier geen ervaring mee hebben over het verkrijgen en inzetten van zo'n drone in hun eigen velden.

Is er zoiets als een kenniscentrum of een centraal projectgroep die de beschikbaarheid van deze drones in kaart heeft gebracht en de zoekacties coördineert. Niet iedere WBE heeft beschikking over zo'n drone dus een goede coördinatie zou voor kunnen zorgen dat de beschikbare drones binnen de WBE's efficiënter ingezet kunnen worden.

In hoeverre weten de WBE's van elkaar of en wanneer een drone beschikbaar is voor een zoekactie?
Gewoon op inzetten

Het is bewezen dat drones werken

Het is bewezen dat drones werken. Deze zijn voor nu de beste oplossing om jonge reetjes te behoeden van een pijnlijke dood. Momenteel worden deze sporadisch ingezet maar de wens bestaat om een landelijke dekkend bescherming-drones netwerk te realiseren. Kenniscentrum Reeën heeft een start gemaakt met in kaart brengen van de beschikbare drones. Er staan nu een 20-tal op de kaart maar we weten dat dit aantal veel hoger ligt. Uit de berichtgeving op de sociale en gewone media blijkt dat ook een aantal WBE's over zo'n drone beschikken.

De vraag is hoe kunnen wij de aanwezige drones inventariseren zodat deze efficiënter ingezet kunnen worden? Zijn de eigenaren bereid deze ook in te zetten bij zuster WBE's? Hoe kunnen we de Kenniscentrum Reeën ondersteunen dit project op te schalen? Kunnen we ook andere mensen dan faunabeheerders overtuigen hun drone in te zetten ter bescherming van de jonge reeën en hazen?

Indien een uitgebreide database ontwikkeld moet worden waarin de eigenaren zelf hun drones kunnen aanmelden en beschikbaarheid kenbaar kunnen maken, dan ben ik bereid dit kosteloos te ontwikkelen. Is iemand bereid om een inventarisatie te doen bij de 300 WBE’s en de hoeveelheid drones in kaart te brengen en deze overhalen hun drones in de database van Kenniscentrum Reeën database te zetten?

Hier kunnen we als faunabeheerders echt punten scoren bij Jan Publiek.

Hubertus DenkTank
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Alle rechten van afbeeldingen en teksten zijn voorbehouden aan hun rechtmatige eigenaar